malware temizlemek
Şahsi görüşüme göre malware, cryptoware gibi doğrudan cüzdanınızı hedefleyenleri saymazsak, en sinir bozucu zararlı yazılım türlerinden biri. Malware bulaşan bilgisayarlar genellikle aşırı RAM kullanımından dolayı performans sorunları yaşar. Ayrıca istenmeyen, ancak bir türlü kapatılamayan, reklamlar ve tarayıcı ana sayfalarının bir türlü değiştirilememesi gibi baş belaları da malware bulaşan sistemlerde sıkça görülür.
Eğer sisteminizde bu tip belirtiler tespit ettiyseniz ve antivirüs programlarınız anlamsızca devre dışı kalmışsa, sisteminiz malware almış olabilir. Bir sistemi malware belasından temizlemenin birden fazla yolu mevcut. Elbette malware’in bulaşma seviyesini de göz önünde bulundurmamız gerekiyor. Eğer söz konusu enfeksiyon adware seviyesinde ise, üçüncü parti anti-malware yazılımları işinizi görecektir.
İlk aşamada malware bulaşan sistemi temizlemek için üç farklı anti-malware yazılımını kullanmanızı öneririz. Bunlar sırasıyla Malwarebytes Anti-Malware, AdwCleaner ve Junkware Removal Tool. Bu üç yazılım, özellikle tarayıcı kaynaklı malware enfeksiyonlarının büyük bir kısmını giderecektir. Bu üçlüye alternatif olarak Zemana Antimalware ve Emsisoft Emergency Kit ikilisini kullanabilirsiniz.
Eğer problem tarayıcının ana sayfasını değiştirememekten büyükse ve yukarıda bahsettiğimiz gibi aşırı RAM kullanımı ve antivirüs yazılımlarının devre dışı kalması gibi sorunlar gözlemlediyseniz, malware taramasını ağ destekli güvenli moda girip gerçekleştirmeniz gerekecektir.
Güvenli moda nasıl girileceğini bilmiyorsanız; Windows 10 için bu rehberi, Windows 7 ve 8 içinse bu rehberi kullanabilirsiniz.
Güvenli moda girdiğinizde tarayıcınızı açın ve sırasıyla ESET Online Scanner ve Micro HouseCall araçlarıyla sisteminizi bütünüyle taratın.
Yukarıdaki hiçbir işlem işe yaramazsa önünüzde tek seçenek kalıyor, sisteminizi tamamen sıfırlayacaksınız. Malware üreticileri, geliştirdikleri yazılımı güncel tutmak için ellerinden geleni yaptıklarından, ciddi anlamda enfeksiyon kapmış bilgisayarlar için en ideal tercihin sistemi sıfırlamak olduğu düşünülüyor.
Sistemi sıfırlamaya karar verdiyseniz, öncelikle kişisel verilerinizi harici bir diske yedekleyin ve bu rehberden faydalanarak sabit diskinizi tamamen temizleyin. Eğer enfeksiyon öncesine ait bir yedek imajınız varsa, temizleme işleminden sonra yedeği geri yükleyebilirsiniz.
Eğer elinizde herhangi bir yedek yoksa, bu rehberden faydalanarak Windows’u sıfırdan yükleyin.
Muhsin Bayram