Bilgisayar kullanıcılarının büyük kısmını ürküten boot süreci aslında sadece bir iki dakika alsa da, bazen sonsuza kadar sürecekmiş gibi görünür. Bu süreci kısaltarak bilgisayarınızın daha çabuk açılmasını sağlamak için yapmanız gerekenler burada…
1. Solid State Disk Kullanın
Bugünlerde hard diskler muhtemelen bilgisayarlardaki en önemli darboğaz olduğundan, bilgisayarınıza yapabileceğiniz en iyi upgradelerden biri solid state disk (SSD) kullanmaktır. Bu diskler çok yüksek okuma hızına sahip olduklarından bilgisayarınızın boot süresini de oldukça kısaltacaktır. Ne var ki SSDler pek ucuz değiller, kurulum ve bakım için de ayrı talimatları var; fakat bilgisayarınızı hızlandırmak ve boot süresini kısaltmak istiyorsanız deneyin ve farkı kendiniz görün.
2. Bilgisayarınız İçin Statik Bir IP Adresi Belirleyin
Bilgisayarınız açılışta ağdan IP adresi isterken oldukça vakit kaybeder. Bilgisayarınıza statik bir adres atayarak bu süreci tamamen ortadan kaldırabilirsiniz. Böylece hem her bilgisayar aynı adrese sahip olacağından ağınızı daha kolay idare edersiniz hem de bilgisayar açılırken biraz daha zaman kazanmış olursunuz.
3. RAM’inizi Upgrade Edin
Daha fazla RAM kullanmak bilgisayarların hızını artırmak için her zaman etkili bir yol oldu. RAM’iniz yetmiyorsa mutlaka upgrade edin ve bilgisayarınızın ne kadar hızlanabileceğini görün. 3 GB’tan fazla RAM’i kullanabilmek için işletim sisteminizin 64 Bit olması gerektiğini unutmayın…
4. Gereksiz Fontları Kaldırın
Windows’un açılışta yüklediği fontlar da boot süresini uzatan faktörler arasında. Bu her ne kadar eskiden olduğu kadar büyük bir sorun olmasa da, yine de sizi yavaşlatabilir. Windows 7 başlangıçta 200’den fazla font yüklüyor, ki bu sayı Microsoft Office’i yüklerseniz daha da artıyor. Bu fontların muhtemelen pek azını kullanıyorsunuz, dolayısıyla boot sürecini hızlandırmak için büyük kısmını saklayabilirsiniz.
Windows 7’de Başlat menüsünün arama kutusuna Fonts yazarak klasörü açın, ihtiyacınız olmayan fontları seçin ve araç çubuğundaki Gizle seçeneğine tıklayın. Gizlediğiniz fontları aynı yolla daha sonra tekrar geri getirebilirsiniz.
Unutulmaması gereken nokta şu ki, birkaç font kaldırmak muhtemelen farkedilebilir bir değişikliğe yol açmayacak, bunun için birkaç yüz font kaldırmanız gerekiyor; ki zaten büyük ihtimalle farkında olduğunuzdan çok daha fazla sayıda fonta sahipsiniz, dolayısıyla bu işlem göründüğü kadar gereksiz değil.
5. Antivirüs Programınızı Açık Tutun ve Güncelleyin
Bilgisayarınıza mutlaka bir antivirüs programı kurun, güncelleyin ve düzenli taramalar yapın. Bu aslında gerçek bir hız artırma yönteminden ziyade bir önlem; çünkü bilgisayarlara bulaşan malwareler boot süresini oldukça yavaşlatırlar.
6. Kullanılmayan Donanımları Devre Dışı Bırakın
Bilgisayarınız ilk açıldığında pek çok sürücü yükler, ki bunların arasında hiç kullanmadıklarınız da bulunabilir.Başlat menüsünün arama kutusune Device Manager (Aygıt Yöneticisi) yazın ve açılan pencerede kullanmadığınız sürücüleri kontrol edin, ki bunlar genellikle Bluetooth deneticileri, modemler ve sanal Wi-Fi adaptörleri olur.
İstediklerinizin üstüne sağ tıklayarak Disable (Devre Dışı Bırak) seçeneğine tıklayın. Yalnız unutmayın ki bu işlemi gerçekten kullanmadığınız donanımlar için uygulamalısınız. Eğer Wireless Tabanlı Ağ kullanıyorsanız sanal Wi-Fi adaptörlerini devre dışı bırakmamalısınız. Ayrıca bütün sürücülerinizin updatelerini yaparak güncel halde tutmanız da boot süresinin kısalmasına yardımcı olur.
7. Boot Menüsünün Timeout Değerini Değiştirin
Eğer bilgisayarınızda birden fazla işletim sistemi varsa boot menünüzde muhtemelen bir timeout (zaman aşımı) değeri vardır. Bu değer, bilgisayarın öntanımlı işletim sistemine geçmeden önce size seçim yapmak için ne kadar süre tanıyacağını gösterir.
Windows’ta bu değer genellikle 30 saniyedir, ki bu da aslında doğrudan ekrana bakmıyorsanız uzun bir süredir. Bu değeri değiştirmek için Başlat menüsünün arama kutusuna msconfig yazın, açılan pencereden BOOT.INI başlığını seçin ve zaman aşımı kutusundaki süreyi kısaltın.
8. Açılışta Çalışmaya Başlayan Windows Servislerini Geciktirin
Bu servisleri tamamen devre dışı bırakmak pek tavsiye edilmez, fakat çalışmalarını geciktirerek bilgisayarınızın daha hızlı boot etmesini sağlayabilirsiniz. Ne de olsa bütün o servislere bilgisayarınızı açtığınız anda ihtiyaç duymayacaksınız.
9. Açılışta Çalışmaya Başlayan Programları Temizleyin
Boot sürecini hızlandırmanın en çok denenmiş ve en etkili yollarından biri, gereksiz programların bilgisayar açılırken çalışmaya başlamalarını engellemektir. Açılıştaki progrBilgisayarınızın Boot Süresini Kısaltacak 10 Etkili Yolamları görmek ve istediklerinizi temizlemek için Başlatmenüsündeki arama kutusuna msconfig yazın ve açılan pencereden Startup (Başlatma) kısmına gidin.
10. BIOS’u Ayarlayın
Bilgisayarınızın ilk kurulumunda BIOS, işleri sizin için daha kolay ve pratik hale getirecek şekilde ayarlanır fakat kurulumu tamamladıktan sonra bu ayarları değiştirebilirsiniz. Bilgisayarınızı başlatırken klavyenizdekiDelete tuşuna (veya kuruluma girmek için hangi tuşa basmanız gerekiyorsa) basılı tutarsanız Quick Bootseçeneğini aktifleştirebilir ve hard diskinizi boot öncelik listesinin en tepesine taşıyabilirsiniz. Quick Boot ayarı, bilgisayar ilk açıldığında gerçekleştirilen bazı test ve kontrollerin atlanmasını; boot öncelik ayarı ise bilgisayarınız açılırken CD, USB sürücüsü gibi ortamların aranmamasını sağlar ve böylece işletim sisteminiz daha çabuk açılır. Eğer CD’den boot etmeniz gerekirse BIOS’a dönüp bu ayarı tekrar değiştirmeniz gerekir.