Bilgisayar Donanım Konuları
Anakart nedir?
Anakart nedir? Her ne kadar genellikle bilgisayara özgü bir parça olarak da bilinse, anakartlar televizyonlardan bilgisayarlara kadar bir yelpazede değişik elektronik cihazlarda bulunmaktadır. Basit bir şekilde ifade edecek olursak, anakart bilgisayarınızın bütün parçalarının ve çevre birimlerinin bağlandığı ve bu birimlerin arasındaki iletişimi sağlayan elektronik devredir. Anakart, bilgisayarı ilk açtığınızda çalışan yazılım olan BIOS’u (Basic Input/Output System) barındırır. Diğer parçalar doğrudan üzerine “takılır” (İşlemci, RAM, sabit sürücü, ekran kartı gibi).
Anakartlar arasında ne farklar vardır? : Piyasada değişik marka ve türlerde pek çok anakart vardır, peki doğru anakartı nasıl seçeceksiniz? Değişik anakartlar değişik parçaları değişik şekillerde desteklemektedirler. Bu nedenle, kuracağınız sistemin genel gereksinimlerini belirlemeniz, doğru anakartı seçebilmeniz için önemlidir.
Anakartınızı seçerken : Her şeyden önce, alacağınız anakart, alacağınız kasanın içine sığmalıdır, bu yüzden kasayı ve anakartı, boyutları birbirine uyacak şekilde seçmelisiniz. Sıradaki soru, anakartınızın ne tür işlemcileri destekleyeceğidir. Intel ve AMD, en büyük iki işlemci üreticisidir ve ürettikleri işlemciler fiziksel olarak farklı yapılara sahip olduklarından, birini destekleyen bir anakartın, diğerini desteklemesi mümkün değildir. Buna ek olarak, her anakart da bir işlemci üreticisinin ürettiği her işlemciyi destekleyemez, o yüzden gereksinim duyduğunuz işlemciyle çalışabilecek bir anakart seçmelisiniz. Düşünmeniz gereken diğer bir etken, ne kadar RAM kullanmak isteyeceğinizdir. Anakartınızı alırken, bugün gereksinim duyacağınız RAM miktarının iki katını destekleyen bir anakart seçmeniz uygun olacaktır. Bu sayede gelecekte anakartınızı değiştirmeden bir RAM yükseltmesi yapma şansınız olur. Anakartı seçerken dikkat edeceğiniz bir diğer etken ekran kartıdır. Yüksek grafik kalitesine sahip programlar ya da oyunlarla ilgilenmeyecekseniz, anakartla bütünleşik bir ekran kartı sizin için yeterli olabilir ancak grafik kalitesi yüksek programlar için ayrı bir ekran kartı satın almanız daha uygun olabilir. Bu durumda, seçeceğiniz anakartın bu ekran kartını destekleyip desteklemeyeceğini kontrol edin (örneğin, ekran kartlarının daha çok takıldıkları slot olan AGP slotu var mı?).
Son söz : Yeni bir bilgisayar alırken izleyeceğiniz en sağlıklı yol, güvenilir bir parça satıcısıyla görüşüp, gereksinimlerinizi ortaya koymanız ve alacağınız bilgisayarı onun da öğütleri doğrultusunda oluşturmanızdır. Bu sayfadaki bilgiler, size sadece genel bir fikir vermesi açısından bir araya getirilmişlerdir.
Bilgisayar nedir?
Bilgisayar nedir sorusuna çeşitli şekillerde cevap verilebilir:
Bilgisayar nedir? Bilginin saklanması ve işlenmesi işlemlerini gerçekleştirebilecek elektronik bir aygıttır.
Bilgisayar nedir? Verileri saklayabilen ve işleyebilen; komutlarla yönlendirilebilen elektronik bir aygıttır. Bilgisayar, donanım ve yazılımıyla birlikte bir anlam ifade eder ve değişik büyüklüklerde ve kurulumlarda olabilir.
Daha uzun bir “Bilgisayar nedir?” ise şöyle olabilir: Bilgisayar, insanın yapamayacağı şeyleri yapabilen bir aygıt değildir. Bilgisayar temel olarak, insan eliyle yapılması çok uzun sürebilecek, ya da insan eliyle yapılırsa işlem hatası yapma riski yüksek olacak olan işlemlerde kullanılmak üzere geliştirilmiştir. Bilgisayar sayısal ya da mantıksal olarak ortaya konabilen ifadelerden yola çıkarak hesaplamalar yapabilen bir aygıt veya makinedir. Bilgisayarlar basit ve iyi tanımlanmış görevleri yerine getiren parçalardan oluşurlar. Bu parçaların birbirleri ile iletişim içerisinde çalışmaları ile veriler işlenebilir. Eğer bir bilgisayar, yazılımlar aracılığıyla doğru bir şekilde yapılandırılmışsa, uygun bir veri verildiğinde bu veriyi işleyerek bir çözüm üretebilir ya da çözüme giden yolda insanların işini kolaylaştırabilir.
Türkiye’de bilgisayar teorisi, tasarımı ve uygulamaları üzerine çalışan ana eğitim kurumları Bilgisayar Mühendisliği bölümleridir.
Bilgisayar parçaları nelerdir?
Anakart: Anakart bilgisayarınızın bütün parçalarının ve çevre birimlerinin bağlandığı ve bu birimlerin arasındaki iletişimi sağlayan elektronik devredir. Anakart, bilgisayarı ilk açtığınızda çalışan yazılım olan BIOS’u (Basic Input/Output System) barındırır. Diğer parçalar doğrudan üzerine “takılır” (İşlemci, RAM, sabit sürücü, ekran kartı gibi). Ayrıntılı bilgi için anakart ile ilgili bölümü inceleyebilirsiniz.
RAM: RAM bilgilerin geçici olarak depolandığı bir hafıza türüdür. Bilgisayarlar genellikle o an üzerinde çalıştıkları programlar ve işlemlerle ilgili bilgileri RAM denen bu hafıza parçasında tutarlar. Ayrıntılı bilgi için RAM ile ilgili bölümü inceleyebilirsiniz.
Kasa: Bilgisayar kasasını bilgisayarın kabuğu ve iskeleti olarak düşünebiliriz. Kasa, içerideki parçaları dışardan gelen etkilere karşı koruduğu için kabuğa, içine yerleştirilen parçalara destek olduğu ve onlar için askı görevi gördüğü için isketelete benzetilebilir.
Güç kaynağı: Güç kaynağı, prizden elektriği alıp onu bilgisayarınızın değişik parçaları için gereksinim duydukları değişik gerilimlere ayarlayan parçadır.
İşlemci: İşlemci, ya da MİB (Merkezi İşlem Birimi) (ingilizce adı CPU – Central Processing Unit), bilgisayarın beyni diyebileceğimiz parçasıdır. Bilgisayarın gerçekleştirdiği işlemlere temel oluşturan hesaplamaları yapan parçadır.
Sabit sürücü: Sabit sürücü, bilgisayarınızdaki bilgileri bilgisayarınız çalışmıyorken (bilgisayar elektriğe bağlı değilken ya da kapalıyken) sağlıklı bir şekilde saklamak için kullanılan hafıza türüdür.
Disket sürücü: Bilgisayarın disketleri okuyan parçasıdır. Ancak günümüzde veri hacimlerinin büyümesi ve hemen her türlü yazılımın ya da verinin CD’ler ya da flash diskler aracılığıyla taşınması nedeniyle önemleri azalmıştır.
CD sürücü: Bir CD sürücü, CD’ye tutulan lazer ışının optik yansımalarını okuyan bir bilgisayar parçasıdır. Bir CD sürücü, CD üzerindeki çukurları okumak üzere standart bir kırmızı lazer kullanır.
DVD sürücü: DVD sürücü, DVD’ye tutulan lazer ışının optik yansımalarını okuyan bir bilgisayar parçasıdır. Bir DVD sürücü, DVD üzerindeki çukurları okumak üzere standart bir mavi lazer kullanır.
Ekran kartı: Ekran kartı, bilgisayarın yaptığı işlemlerin sonuçlarını, CRT monitörler, LCD monitörler ya da projeksiyon cihazları üzerinden bizim algılayabileceğimiz şekilde görüntülere dönüştüren bilgisayar parçasıdır.
CD Sürücü nedir?
CD nedir? CD, “Compact Disc” kelimelerinin baş harflerinden oluşan bir kısaltmadır. CD’ler sayısal verilerin makineler tarafından okunabilir bir şekilde depolanabildikleri standart bir ortamdırlar. Lazer tabanlı bir okuyucu tarafından okunabilirler. CD’ler teyplerden daha hızlı ve daha doğru bilgi depolaması yapabilirler. Daha hızlıdırlar, çünkü CD üzerindeki her ize veriler ardışık olarak yazılsalar da izler doğrudan erişilebilir durumdadırlar. Bu izlere herhangi bir sıraya bağlı olmaksızın erişibileceği anlamına gelir. Daha doğrudur, çünkü veri CD’lere ikili kodlama sistemiyle yazılır, oysa teyplerde veri analog biçime dönüştürülmelidir. Ayrıca teyplerdeki “tıslama” CD’lerde yoktur.
CD sürücü nedir? : CD sürücü, CD’ye tutulan lazer ışının optik yansımalarını okuyan bir bilgisayar parçasıdır. Bir CD sürücü, CD üzerindeki çukurları okumak üzere standart bir kırmızı lazer kullanır.
Son söz : Yeni bir bilgisayar alırken izleyeceğiniz en sağlıklı yol, güvenilir bir parça satıcısıyla görüşüp, gereksinimlerinizi ortaya koymanız ve alacağınız bilgisayarı onun da öğütleri doğrultusunda oluşturmanızdır. Bu sayfadaki bilgiler, size sadece genel bir fikir vermesi açısından bir araya getirilmişlerdir.
Disket sürücü nedir?
Disket nedir? Disketler ince ve esnek bir manyetik veri depolama ortamıdırlar ve genellikle kare ya da dikdörtgen bir plastik muhafaza içine yerleştirilmişlerdir.
Disket sürücü: Bilgisayarın disketleri okuyan parçasıdır. Ancak günümüzde veri hacimlerinin büyümesi ve hemen her türlü yazılımın ya da verinin CD’ler ya da flash diskler aracılığıyla taşınması nedeniyle önemleri azalmıştır. Bununla birlikte beklenmedik durumlarda kullanılabilecek bir veri aktarım biçim olduğu için bilgisayarınızda bulunması uygundur.
Son söz: Yeni bir bilgisayar alırken izleyeceğiniz en sağlıklı yol, güvenilir bir parça satıcısıyla görüşüp, gereksinimlerinizi ortaya koymanız ve alacağınız bilgisayarı onun da öğütleri doğrultusunda oluşturmanızdır. Bu sayfadaki bilgiler, size sadece genel bir fikir vermesi açısından bir araya getirilmişlerdir.
Dizüstü bilgisayar alırken
Dizüstü bilgisayar nedir? Dizüstü bilgisayar, sürekli hareket halinde olan ve bu hareketi esnasında bilgisayara ihtiyaç duyan, daha çok iş insanları ve öğrenciler için üretilmiş bir bilgisayar türüdür. Günümüzde genellikle 2-4 kg. ağırlığında ve şarj edilebilen pilleri sayesinde birkaç saate kadar elektrik bağlantısı olmadan da çalışabilmektedirler.
Dizüstü bilgisayar mı, laptop bilgisayar mı, notebook bilgisayar mı, taşınabilir bilgisayar mı? Aslında bunların hepsi aynı kavramı anlatan sözcükler. Türkçe olan dizüstü bilgisayar ifadesini kullanmak en uygunu.
Dizüstü bilgisayar mı, masaüstü bilgisayar mı? Aynı özelliklere sahip masaüstü ve dizüstü bilgisayarlar arasında genellikle kayda değer bir fiyat farkı vardır. Dizüstü bilgisayarlar aynı işlemleri, daha hafif, daha az elektrik tüketen ve hacim olarak daha küçük parçalarla yaptıkları için masaüstü bilgisayarlardan daha pahalıdırlar. Eğer bilgisayara gereksinim duyduğunuz zamanlarda yeriniz sabitse, dizüstü bilgisayar almanız uygun olmayabilir. Ancak günlük yaşantınız bir koşuşturmaca içinde oradan oraya gitmekle geçiyorsa ve bu sırada bilgisayarda yapmanız gereken şeyler oluyorsa, dizüstü bilgisayar tercih etmeniz daha uygun olacaktır.
Dizüstü bilgisayar alırken nelere dikkat etmeliyim? Bilgisayarlar söz konusu olduğunda, bilgisayar alırken göz önünde tutacağınız bütün etkenleri burada sıralama olasılığı yoktur. Farklı ihtiyaçlar nedeniyle farklı modeller göz önüne alınabilir. Biz bu sayfada size bir ilk fikir vermesi açısından en önemli dizüstü bilgisayar özelliklerini ele alacağız.
Ağırlık. Daha önce hiç dizüstü bilgisayar kullanmadıysanız, yarım ya da bir kiloluk bir ağırlık farkının zaman zaman ne kadar önemli olabileceğini tam olarak fark edemeyebilirsiniz. Özellikle yoğun günlerde, ya da bir yerden yere yürüyerek gitmek durumunda kaldığınız günlerde, ağırlık ciddi bir sorun haline gelebilir. Bu nedenle bütçeniz el verdiği ölçüde hafif bir modeli tercih etmeye çalışın.
Pil ömrü. Dizüstü bilgisayarlar hem elektriğe bağlanarak çalıştırılabilirler, hem de içlerindeki şarj edilebilir pil sayesinde birkaç saate kadar bir elektrik kaynağına bağlanmadan da çalıştırılabilirler. Çalışmalarınız esnasında pille çalışmanızı gerektirecek en yüksek süreleri tespit edebilirseniz, gereksinimize uygun pil ömrü olan bir model tercih etme şansınız olur. Pil ömrünün uzaması maliyeti arttıran bir faktördür, ve ihtiyacınızdan daha uzun pil ömrüne sahip bir dizüstü bilgisayarla bütçenizi sıkıştırmak istemeyebilirsiniz.
Sabit sürücü boyutu. Çalışmalarınız esnasında ne büyüklükte bir sabit sürücünün size yeteceğini kestirebilirseniz, gereğinden büyük bir sabit sürücü alarak bütçenizi sıkıştırmaktan kaçınabilirsiniz. Sabit sürücü büyüklüğü, dizüstü bilgisayarda maliyet yaratan başlıca unsurlardandır.
Ekran boyu. Ne büyüklükte bir ekranın sizin için iyi bir çalışma ortamı olacağını mutlaka düşünün. Eğer ekran rahat çalışmanıza olanak verecek kadar büyük olmazsa, dizüstü bilgisayar yatırımınız boşa gidebilir, bu nedenle bu nokta üzerine düşünmeniz çok önemlidir.
Başka? Başkası dizüstü bilgisayar satıcılarında
Dizüstü bilgisayar satıcılarına gereksinimlerinizden bahsederseniz, sizin için uygun bir model belirlenmesine yardım edeceklerdir.
DVD sürücü nedir?
DVD nedir? DVD, “Digital Versatile Disc” (Sayısal Esnek Disk) ya da “Digital Video Disc” (Sayısal Video Diski) sözcüklerinin baş harflerinden oluşan bir kısaltmadır. Dış görünüşü ve boyutları nedeniyle CD’den pek farklı görünmeyen DVD’ler, üzerlerinde uygulanan teknoloji ve farklı veri saklama biçimleriyle bir CD’den yaklaşık 7 kat daha fazla bilgi saklayabilirler.
DVD sürücü nedir? : DVD sürücü, DVD’ye tutulan lazer ışının optik yansımalarını okuyan bir bilgisayar parçasıdır. Bir DVD sürücü, DVD üzerindeki çukurları okumak üzere standart bir mavi lazer kullanır.
Son söz : Yeni bir bilgisayar alırken izleyeceğiniz en sağlıklı yol, güvenilir bir parça satıcısıyla görüşüp, gereksinimlerinizi ortaya koymanız ve alacağınız bilgisayarı onun da öğütleri doğrultusunda oluşturmanızdır. Bu sayfadaki bilgiler, size sadece genel bir fikir vermesi açısından bir araya getirilmişlerdir.
Ekran kartı nedir?
Ekran kartı nedir? Ekran kartı, bilgisayarın yaptığı işlemlerin sonuçlarını, CRT monitörler, LCD monitörler ya da projeksiyon cihazları üzerinden bizim algılayabileceğimiz şekilde görüntülere dönüştüren bilgisayar parçasıdır.
Bütünleşik ekran kartı nedir? Bütünleşik ekran kartı, ekran kartının anakart üreticisi tarafından anakartla bütünleşik olarak üretilmesidir. Bu durumda ekran kartı genellikle kötü 3 boyutlu görüntü performansı ortaya koyar ve ihtiyaç duyduğu hafıza yükünü sistem hafızası (RAM) içerisinden alarak, sistemin kullandığı hafıza miktarını azaltır.
Ayrı olarak üretilen ekran kartları: Özellikle işlemci teknolojisindeki gelişmelere paralel olarak 3 boyutlu oyunların daha çok geliştirilmeye başlanması ile, yüksek performanslı ekran kartlarına olan gereksinim de artmaya başladı. Kendi hafıza birimine (RAM) ve kendi işlemcisine, ve bazı durumlarda kendisine ait ayrı bir fana sahip olan ekran kartları üretilmeye başlandı. Günümüzde, oyun oynamak ya da mimarlık ve mühendislik projelerinde ihtiyaç duyulan çizimleri gerçekleştirmek için, ayrı bir ekran kartı almak, yüksek performans için genellikle daha uygun olmaktadır.
Güç kaynağı nedir?
Güç kaynağı nedir? Güç kaynağı, prizden elektriği alıp onu bilgisayarınızın değişik parçaları için gereksinim duydukları değişik gerilimlere ayarlayan parçadır.
Güç kaynağını alırken neye dikkat etmeliyim? Bilgisayarınız için gerekli parçaları aldığınız yere, onları çalıştırmak için ne kadarlık bir güç kaynağının uygun olacağını da sorun. Eğer bilgisayarınızla beraber yazıcı, tarayıcı gibi çevre birimleri de kullanacaksanız, bunları da satıcınıza belirtin. Ve gelecekte de başka çevre birimleri kullanma olasılığınızı da göz önünde tutarak, satıcınızın size önerdiğinin de üzerinde güçte bir güç kaynağı satın alın.
İkinci el bilgisayar alırken
İkinci el bilgisayar nedir? İkinci el bilgisayar, daha önce başka biri tarafından belirli bir süre kullanılmış, bu nedenle parçalarının sağlamlığı ve güncel teknolojiye uyumluluğu şüpheli olan bilgisayarlardır.
İkinci el bilgisayar almak uygun mudur? Masaüstü bilgisayar parça fiyatları 10 yıl önce olduğu kadar pahalı değildir. Bu nedenle günümüzde bir bilgisayarı yeni parçalarla toplamak eskiden olduğu kadar pahalı değildir. Ancak bazı durumlarda eski teknolojiye sahip bilgisayarlar da yeterince iş gördüğünden, fiyat olarak cazip olan ikinci el bilgisayarlar satın alınabilir. Ancak yine de parçaların yıpranmış ve yeni teknolojilere uyumsuz olabileceği unutulmamalıdır.
İkinci el bilgisayar alırken nelere dikkat etmeliyim? Bilgisayarlar söz konusu olduğunda, bilgisayar alırken göz önünde tutacağınız bütün etkenleri burada sıralama olasılığı yoktur. Farklı ihtiyaçlar nedeniyle farklı modeller göz önüne alınabilir. Biz bu sayfada size bir ilk fikir vermesi açısından ikinci el bilgisayar alırken dikkat etmeniz gereken genel özellikleri ele alacağız.
İşlemci. Satın almayı planladığınız ikinci el bilgisayarın işlemcisi size yetecek mi?
Anakart. Anakart ne tip işlemci ve RAM’leri destekliyor? Gelecekte işlemciyi değiştirmek ya da RAM eklemek isterseniz teknolojisi buna uygun mu? Ekran kartı takabileceğiniz AGP slotuna sahip mi?
Sabit sürücü. Sabit sürücünün büyüklüğü nedir? Hızı ne kadar? Çalışırken gürültü yapıyor mu? Hasarlı kısımları var mı?
RAM. RAM’in büyüklüğü ne kadar? RAM’in modeli/hızı ne?
Ekran kartı. Anakartla bütünleşik mi? Ayrı bir ekran kartı mı var? Sizin Gereksinimlerinizi karşılayabilecek bir ekran kartı mı?
Disket/CD/DVD sürücüleri. Hangi sürücüler var? Gereksinimlerinizi karşılamaya yetecekler mi?
İşlemci nedir?
İşlemci nedir? İşlemci, ya da MİB (Merkezi İşlem Birimi) (ingilizce adı CPU – Central Processing Unit), bilgisayarın beyni diyebileceğimiz parçasıdır. Bilgisayarın gerçekleştirdiği işlemlere temel oluşturan hesaplamaları yapan parçadır.
Ne tür bir işlemci seçmeliyim? Seçeceğiniz işlemcinin modeli ve hızı (saniyede gerçekleştirebildiği işlem sayısı), bilgisayarınızla ne tür bir çalışma yapacağınızla ilgilidir. Özellikle grafik kalitesi yüksek oyun ya da mimarlık ve mühendislik programları, bu yüksek kaliteli grafikleri ortaya çıkarmak için yüksek işlemci kapasitesine ihtiyaç duymaktadırlar. İşlemcinizi seçmeden önce yapacağınız en doğru şey, bilgisayarını sizin kullanacağınız amaçla kullandığını düşündüğünüz arkadaşlarınızın işlemcilerinin performanslarından memnun olup olmadıklarını araştırmaktır. Sizin için en sağlıklı bilgiyi ortaya koyacak olan bu tür bir tecrübedir.
Kasa nedir?
Kasa nedir? Bilgisayar kasasını bilgisayarın kabuğu ve iskeleti olarak düşünebiliriz. Kasa, içerideki parçaları dışardan gelen etkilere karşı koruduğu için kabuğa, içine yerleştirilen parçalara destek olduğu ve onlar için askı görevi gördüğü için isketelete benzetilebilir.
Kasa alırken neye dikkat etmeliyim? İyi bir kasa, hem bilgisayarınızın mevcut parçalarını rahatlıkla içinde barındırabilecek bir kasa olmalıdır, hem de orta vadede bilgisayarınıza ekleyeceğiniz başka parçalar için yere sahip olmalıdır (fazladan bir sabit sürücü, CD yazıcı, DVD sürücü gibi).
RAM nedir?
RAM nedir? RAM, “Random Access Memory” (Rasgele Erişimli Bellek) kelimelerinin baş harflerinden oluşan bir kısaltmadır. RAM bilgilerin geçici olarak depolandığı bir hafıza türüdür. Bilgisayarlar genellikle o an üzerinde çalıştıkları programlar ve işlemlerle ilgili bilgileri RAM denen bu hafıza parçasında tutarlar. RAM ve sabit sürücü temel olarak aynı bilgileri saklarlar, ancak işlemcinin RAM’deki bilgilere erişme ve onları işleme hızı, sabit sürücüdeki bilgilere erişme ve onları işleme hızından çok daha büyüktür.
Ne kadar RAM’e ihtiyacım var? RAM ne kadar çok olursa o kadar yüksek performans elde edersiniz. Ancak genel bir prensip olarak, çalıştırmayı planladığınız programların minimum gereksinimlerinin 2 katını satın almak yoluna gidebilirsiniz. Çünkü programlarda belirtilen minimum RAM gereksinimleri, programı en düşük ayarlarla ve en düşük performansla çalıştıracağınız durum için düşünülmüşlerdir. Eğer bilgisayarınızda hızlı çalışmak istiyorsanız, RAM’e yatırım yapmalısınız.
RAM neden bu kadar önemli? Daha önce de belirttiğimiz üzere, bilgisayarın herhangi bir anda meşgul olduğu programlarla ilgili bilgilere hızlı bir şekilde ulaşması önemlidir. RAM miktarı ne kadar çok olursa, işlemci kullandığı bilgilerin o kadar fazla bir miktarını RAM’e yazabilir ve oradan okuyabilir, bu da bilgisayarınızın performansını arttırır.
Sabit sürücü nedir?
Sabit sürücü nedir? Sabit sürücü, bilgisayarınızdaki bilgileri bilgisayarınız çalışmıyorken (bilgisayar elektriğe bağlı değilken ya da kapalıyken) sağlıklı bir şekilde saklamak için kullanılan hafıza türüdür. Bilgisayarın herhangi bir anda gereksinim duyduğu bilgiler geçici olarak RAM’e yazılıp oradan okunurken, diğer bilgiler sabit sürücüde tutulurlar.
Sabit sürücünün RAM’den ne farkı vardır?RAM’ler bilgiye erişim hızı açısından sabit sürücüden çok daha hızlıdır, ancak maliyetleri de o kadar fazladır. Sabit sürücüler, uzun süre saklamak istediğimiz bilgiler ve bilgisayarın kapalı olduğu anlarda bilgilerin saklanması için kullanılırlar, verilere erişim hızı RAM’e göre oldukça düşüktür, buna bağlı olarak da RAM’den çok daha ucuzdurlar. Sabit sürücü ile RAM arasındaki temel fark buradadır.
Sabit sürücüyü ne büyüklükte seçmeliyim?Sabit sürücü gereksiniminizi belirlerken, işletim sisteminin, kullanacağınız programların, bilgisayarınızda bulundurmayı istediğiniz mp3 ve video dosyalarının ne kadar yer kaplayacaklarını kestirmeniz uygun olacaktır. Buradan hareketle bir kestirme yaptıktan sonra, gelecekte başka gereksinimler de ortaya çıkabileceğini düşünerek, kestirdiğiniz miktarın yüzde 25’i ya da 50’si kadar daha büyük olan bir sabit sürücüyü tercih edebilirsiniz.
Toplama bilgisayar alırken
Toplama bilgisayar nedir? Herhangi bir bilgisayar üretici marka tarafından size sunulan hazır bilgisayar seçenekleri sizin beklentilerinizi karşılamayabilir. Bu durumda, parçaların özelliklerini ve markalarını tek tek seçerek, istediğiniz özelliklere sahip bir bilgisayarı elde edebilirsiniz. Bu şekilde, bilgisayarınızın parçalarının teknik bilgi sahibi bir kişi tarafından monte edilmesi ile ortaya çıkan bilgisayarlar “toplama bilgisayar” olarak adlandırılırlar.
Güvenilir parça satıcıları bulun. Mümkünse birden fazla, güvenilir parça satıcısı bulun. Bu satıcılara, bilgisayarınızda yapacağınız işlemleri anlatın ve bunlar için size önerebilecekleri parçaları sorun. (Örneğin: “Ben “x” oyununu çalıştırabilecek bir bilgisayar istiyorum, ekran kartı olarak ne önerirsiniz?” gibi) Size önerdikleri parçaların modellerini ve fiyatlarını ayrı birer kağıda yazın. Birden fazla satıcı ile görüşmeniz durumunda, hem hangi parçaların daha uygun olduğu konusunda bilgi sahibi olursunuz, hem de parçaların fiyatları arasında karşılaştırma yapabilirsiniz.